Whilst working as an architectural assistant at Carmody Groarke in London, I worked on a temporary Maggie's Centre in Merseyside, Liverpool. I was involved in all aspects of the design process, from conception to planning to construction, overseeing site progress and completion. 
Maggie’s Centre at Clatterbridge Hospital provides specialist support and care for cancer patients in Merseyside. The building turns its back on the clinical hospital facilities and is sited to regard a single, magnificent, panoramic view over the farming fields of the Wirral landscape. Each and every room is able to take advantage of this view, as well as looking onto several secluded, miniature gardens enclosed by the building’s perimeter. In this way a series of treatment rooms for communal meetings and singular retreat are created, all with a direct and therapeutic connection to nature. 

The construction of the Centre takes advantage of radically improvised and transformed site cabin structures, arranged efficiently together around the position of mature trees on the site. The Centre is enveloped in a bespoke fibreglass wall that creates a mixture of inside and outside spaces, and contributes to its unusual identity. 

The new building was the first 'interim' Maggie’s Centres, with the primary oncology care to eventually be moved to Liverpool city centre. The building’s intended lifespan is only seven years, as such, the temporary architectural intervention will be able to test patterns of patient care in advance of the permanent facility. 
Awards:
Winner of the AJ Small Projects Award
Winner of the RIBA North West Award 
Winner of the RIBA North West Small Projects Award 
Winner of a Pro-Tem Award Civic Trust Award
Client: Maggie's Centres 
Location: Clatterbridge, Merseyside 
Completed: 2015 
Model photography: Richard Davies
Photography: Luke Hayes

ALL WORKS © CARMODY GROARKE 2018.
PLEASE DO NOT REPRODUCE WITHOUT CONSENT.

More projects

Back to Top